2021-05-08

Årsredovisningen: en gravt underskattad kommunikationsform

En årsredovisning besitter unika kommunikativa kvaliteter. Det man lätt glömmer bort - när tankarna går till bakvagnens siffertäta sidor medan en gäspning växer fram - är möjligheterna som öppnar sig med en välkomponerad framvagn.

Framvagnen är en chans att lyfta fram varumärket på ditt eget sätt och verktyget för att visa upp alla sidor av företaget under ett år i dess liv. Ett reportage om produktens fördelar campar kanske sida vid sida med tre snabba frågor till den nyanställda försäljningschefen. En bakom kulisserna-artikel om produktionen eller forskningen skulle kunna ge ökad känsla för företagets vardag. Ren kuriosa, varför inte om en medarbetares tidigare karriär som hockeyspelare, kan bidra till att förstärka varumärkets attraktionskraft. Och bolagets historia i ett välskrivet storytellingformat leder inte sällan till att läsaren bättre förstår företaget och därmed känner sig starkare kopplad till det.

Vi menar att en årsredovisning är enda kommunikationsformatet som tillåter att ett företag uttrycker sig inifrån och ut. Och att det är en förstklassig säljbroschyr till investerare och andra intressenter.

Här är två företag som anammat dessa tankar och låtit Beautiful Clarity bygga sina årsredovisningar under våren.